Afvalstoffen uit je lijf werken

Hoe werkt je lichaam ongezonde stoffen en afvalstoffen uit je lijf?

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe er ongezonde stoffen en afvalstoffen in je lichaam terechtkomen die er niet in thuishoren. Hoe krijgt je lichaam die er weer uit? Je leest het hier.

Afvalverwerkingsfabriek
Je lichaam bestaat uit ontelbare cellen die met elkaar samenwerken. Elke cel in je lichaam heeft zelfs een eigen ‘afvalverwerking’. Afvalstoffen die een cel produceert worden afgebroken zodat deze stoffen vervolgens uitgescheiden kunnen worden. Er wordt niet alleen op celniveau gereinigd. Organen doen ook mee. Je lever is een groot orgaan dat je lichaam helpt ontgiften. Het is als het ware het hoofd van de zuiveringsinstallatie van je lijf. Alle stoffen komen via je steun- en bindweefsel zoals je bloed en lymfe bij verschillende organen terecht. Je lever zet schadelijke stoffen om in stoffen die het lichaam kan uitscheiden. Je nieren filteren je bloed en lozen afvalstoffen via de urine. Je darmen werken alles wat ze niet verteren kunnen via je ontlasting naar buiten. Je huid werkt via transpiratie ongewenste stoffen naar buiten.

Wat gebeurt er in je lijf als je lichaam de afvalstoffen niet kan uitscheiden?
Kan je lichaam alle troep niet kwijt, dan heeft dat gevolgen voor de samenwerking tussen cellen, weefsels en organen. Cellen geven namelijk signalen aan de andere lichaamscellen en -organen. Als vuil in de weg zit, dan wordt deze communicatie verstoord. Hierdoor kan een  hormoonontregeling ontstaan. Op celniveau kunnen er chronische ontstekingsprocessen ontstaan. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Je cellen gaan minder goed werken. Ze kunnen zelfs schade oplopen, waardoor ziekte ontstaat.

Zelfhelend vermogen
Gelukkig heeft je lichaam een groot zelfhelend vermogen en een grote capaciteit om gifstoffen weg te werken. Symptomen die erop duiden dat je lijf flink aan het opruimen is, zijn koorts, braken, diarree, slijmvorming en hevige transpiratie. Wees blij met signalen die je lichaam je geeft. Onderdruk ze niet zonder de oorzaak aan te pakken. Drink veel schoon water en neem de juiste voedingsstoffen tot je. Zonder eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en flavonoïden (stoffen uit planten) kunnen je organen en weefsels hun zuiveringswerk niet goed doen.

Fitter en vrolijker!
Als je gezonder eet, is de beloning groot. Want wist je dat je niet alleen meer energie krijgt, maar ook meer zelfvertrouwen door gezond te eten en te leven? Dat zelfs je besluitvaardigheid groter wordt? Je je emoties constructiever kunt uiten, je doorzettingsvermogen toeneemt en je minder snel gefrustreerd raakt? Dat is nogal wat. Je wordt fitter en vrolijker.

Gemotiveerd? Top! In mijn volgende blog over ontgiften vertel ik hoe je de ingenieuze zuiveringsinstallatie in je lichaam een handje helpt en geef ik direct toepasbare tips.

Wil je met mij werken aan je gezondheid? Neem dan gerust contact op.