Ontgiften doe je elke dag! Gebruik deze tips

Ontgiften doe je elke dag.  Lees hoe je de ingenieuze zuiveringsinstallatie die je lijf is ondersteunt.

Het vliegt je om de oren: Ontgiften en vasten. Reinigen met sapkuren. Gezonde smoothies. Supplementen als chlorella en spirulina die het ontgiften ondersteunen…Ergens niet gek dat ‘detoxen’ of  ‘ontgiften’ helemaal hot is. We leven in een tijd waarin we blootgesteld worden aan allerlei schadelijke stoffen, zoals je in mijn vorige blog kunt lezen. Vervuilende stoffen zijn belangrijke veroorzakers van ziekten. We vergen heel erg veel van ons lichaam. Geen gek idee om iets terug te doen. Maar hoe pak je dat aan?

Hoe staat Toekomst Natuurlijk tegenover detoxkuren?

Ontgiftingskuren zijn er om de omstandigheden in je lijf te verbeteren. Een goede kuur optimaliseert de aanvoer van gezonde stoffen en de afvoer van afvalstoffen. Maar een kuur moet zorgvuldig worden aangepakt. Je moet een detoxkuur fysiek en mentaal aankunnen. Het is onverstandig om van de ene op de andere dag dagenlang alleen maar groentesap of alleen water te drinken. Dit kan ook leiden tot afbraak van gezonde lichaamscellen in bijvoorbeeld de spieren.

Waarom wil je een ontgiftingskuur doen? Ga eerst na wat de grootste veroorzakers van lichamelijke klachten zijn. Zijn het je darmen? Heb je veel stress? Is het je alcoholconsumptie?

Detoxen, dat doe je elke dag!
Je lichaam is dag in dag uit bezig met ontgiften. Als je darmen niet goed functioneren of als je veel stress hebt, dan heeft dit een negatieve invloed op het dagelijks ontgiften. Bovendien heeft de ingenieuze zuiveringsinstallatie in je lijf iedere dag de juiste voedingsstoffen en omstandigheden nodig om zijn werk te kunnen doen. Een goed voedingspatroon is daarom noodzakelijk. Je voelt hem al aankomen: Het is beter om dag in dag uit gezond te eten dan een ongezonde leefstijl willen compenseren met een detoxkuur.

Groene bladgroenten en kiemgroenten ondersteunen je lever goed. Eet dagelijks verschillende soorten groenten en eet spruiten van zaden zoals radijskiemen, broccolikiemen.

Wil je weten hoe je dag in dag uit gezond eet? De oorzaken van je klachten via voeding en lijfstijl aanpakken? Neem contact met me op voor een persoonlijk voedingsadvies. Attendeer je werkgever op een van de workshops van Toekomst Natuurlijk. En ga aan de slag met onderstaande tips!

Welke voeding helpt bij het ontgiften, elke dag weer? Waar kun je vandaag al mee beginnen?

Eet met aandacht, kauw goed en luister naar je verzadigingsgevoel. Eet dus niet te veel en weinig tussendoor
Eet vooral zo vers mogelijk. Eet zo min mogelijk industrieel voedsel.
Eet over het algemeen veel plantaardige en verse producten, bij voorkeur biologisch.
Specerijen als gember en kurkuma ondersteunen het proces van ontgiften, net zoals paardenbloem, mariadistel, brandnetel.
Drink geen zwarte thee maar kruidentheeën
Drink dagelijks 2 liter water (bijvoorbeeld water met kruiden)
Maak ook eens een brandnetelsoep.
Vervang koffie en alcohol door water, thee en groentesappen. Kies je momenten om alcohol te drinken of eens helemaal los te gaan, maak er geen dagelijkse gewoonte van.
Groentesappen zijn een aanrader. Drink het bijvoorbeeld als tussendoortje. Heb je een sapcentrifuge? Combineer wortel, rode biet en gember. Dit helpt je lichaam ontgiften.
Voeg aan elke maaltijd ontgiftende voedingsmiddelen toe. Zorg voor voldoende groenten en eet af en toe een ei. Ook ui, knoflook, wild, gevogelte, eieren, noten zaden of bijvoorbeeld peulvruchten, geitenzuivel en zeewieren ondersteunen het ontgiften. Denk ook aan jonge planten, kiemen, bieten en bitter smakende voedingsstoffen.

detox en ontgiften

Let hierop:
Verhit producten niet op te hoge temperaturen. Laat gefrituurd en verbrand eten staan. Kies vaker voor stomen. (Maar verhit vlees tot zeker 70 graden).
Eet zo min mogelijk toegevoegde stoffen zoals kleur-, geur-, en smaakstoffen. Aspartaam (E951), glutamaat (E621) worden ook veel toegevoegd aan verpakt voedsel en zijn erg slecht.

Wil jij je eetpatroon ook wel eens onder de loep nemen? Of wil je meer weten over de leuke workshops fitter door voeding? Neem dan gerust contact op.