Ongezonde stoffen, hoe komen ze in je lijf?

Ongezonde stoffen, hoe komen ze in je lijf?

Dagelijks komen er stoffen je lichaam binnen die er niet thuis horen. Je lichaam heeft een groot zuiverend vermogen en is dag in dag uit bezig met opruimen en schoonmaken. Hoe komen ongezonde stoffen in je lijf en wat kun je doen om je lichaam te helpen?

Je kent het wel, de gezondheidsclaims op levensmiddelen. Er staat in koeienletters: Goede start! Bron van vezels! Voor gezonde botten! 0% vet! Maar wie de moeite neemt om de kleine lettertjes op de achterkant te lezen, ontdekt dat er misschien geen vet in zit, maar wel heel veel suiker. En allerlei toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen, emulgatoren of zelfs smaakversterker. Of onnodig veel zout. De suggestie wordt gewekt dat zo’n product gezond is, maar meestal valt dat vies tegen.

Ongezonde stoffen komen op vier manieren in je lijf:
1. via je spijsvertering
2. je longen
3. je huid
4. afvalstoffen die je lichaam zelf produceert

1. Via je spijsverteringskanaal

Niet alleen worden er tijdens het fabricageproces ongezonde stoffen toegevoegd. Ook kunnen er schadelijke stoffen ontstaan bij de bereiding. Zoals bij op hoge temperaturen bakken, braden en frituren. Dit kan in de fabriek gebeuren, maar ook bij je thuis. Vlees of groentespiesjes die verkoold zijn bij het barbecueën zijn hier een bijvoorbeeld van. Maar wist je dat er bij het branden van koffie gifstoffen in de bonen komen? En dat ze ook in chips, koekjes, margarines en pindakaas zitten?

Ook via groenten, vlees, vis en zuivelproducten kun je zware metalen en pesticiden binnenkrijgen. Zelfs via de plastics waar (verse) levensmiddelen in verpakt zijn, komen er minuscule deeltjes kunststof in je lijf. Ook geneesmiddelen bevatten ongezonde stoffen die niet in je lichaam thuishoren, net zoals alcohol. Alles bij elkaar zijn al die kleine hoeveelheden schadelijke stoffen best veel. Je lijf heeft er een dagtaak aan om ze weer naar buiten te werken.

2. Via je huid

Niet alleen via eten en drinken, maar ook via de huid komen er ongewenste stofjes binnen. De huid kan stoffen opnemen en afgeven aan het bloed. Wat weinig mensen zich realiseren, is dat er in persoonlijke verzorgingsproducten zoals doucheschuim en cosmetica schadelijke stoffen kunnen zitten die via je huid worden opgenomen en in je bloed terechtkomen. Zelfs door nieuwe kleding, waspoeders, wasverzachters en schoonmaakmiddelen kom je in contact met ongezonde stoffen. En wat dacht je van zwemmen in chloorwater?

3. Via je ademhaling

De derde route waarlangs ongezonde deeltjes je lichaam binnenkomen is via de ademhaling. Fijnstof van uitlaatgassen, uitstoot van gassen van fabrieken, sigarettenrook en de rook van bijvoorbeeld de BBQ – je ademt het dagelijks in. En het moet er weer uit. Alles bij elkaar een hele hoop. Maar we zijn er nog niet.

4. Afvalstoffen die je lichaam zelf produceert

Je lichaamscellen zijn continue bezig zodat jij goed kunt functioneren en kunt overleven. Stress zet je lichaam bijvoorbeeld erg onder druk. En zelfs als je helemaal niets doet, produceren je cellen afvalstoffen, net zoals er rook vrijkomt bij vuur. Het is een natuurlijk proces. Eet je veel en zwaar verteerbaar voedsel? Dan moet dat verwerkt worden. Je begrijpt: hier komen meer afvalstoffen bij vrij dan bij licht verteerbaar voedsel. Bovendien: hoe meer lichaamsvet je hebt, hoe meer cellen je lijf te verzorgen heeft. En hoe meer afvalstoffen er uitgescheiden moeten worden.

Ontgiften

Je lichaam is gelukkig bijzonder geavanceerd en heeft zijn eigen schoonmaakdiensten om schadelijke stoffen je lijf uit te werken. Hierover gaat mijn volgende blog over ontgiften.

Alvast een paar tips:
Vermijd frituren en bakken en braden op hoge temperaturen
 Kies biologische producten en vers bereid eten. Lees de ingrediëntenlijst op het product, wat bovenaan staat, zit er naar verhouding het meeste in.
Is het lekker zonnig buiten? Zorg ervoor dat je zo min mogelijk hoeft te smeren. Bedek je huid liever met kleding en draag een pet of zonnehoed.
Eet bij elke maaltijd groenten

Wil je met mij verder werken aan je gezondheid? Neem contact op via ryanne@toekomstnatuurlijk.nl