Interview met Ryanne over coaching

Oktober 2018 liet ik mij interviewen over natuurcoachen. Hieronder lees je het interview.

Ryanne, jij bent gaan natuurcoachen. Eerst, wat is het verschil tussen natuur coachen en andere coaching. 

Bij natuurcoaching maak ik actief gebruik van de natuur. Dat betekent niet alleen er doorheen wandelen in een rustige ontspannen setting. De natuur kan bijvoorbeeld als symbool of metafoor gebruikt worden voor een bepaalde situatie. Op die manier ga ik aan de slag met mensen om hun eigen bewustzijn te vergroten.

Wat maakt het dan anders dan reguliere coaching?

Dat de natuur je uitnodigt om naar jezelf te kijken. De natuur kan gebruikt worden als spiegel om te kijken naar je eigen gevoels- en gedachtewereld.

En in reguliere coaching heb je dat niet? 

Nou, de mogelijkheden die de natuur te bieden heeft niet. Maar eigenlijk kan alles wat je ziet, zelfs in een kantoor omgeving, een spiegel voor jezelf zijn. Alleen de natuur is wel een hele prettige vorm daarvoor.

Waarom is dat een prettige vorm?

De natuur geeft vanuit zichzelf al rust. Je bent in een omgeving met weinig prikkels.

Waarom heb je gekozen voor natuurcoaching?

Dat heeft er mee te maken dat ik zelf graag in de natuur ben. En dat ik weet wat voor invloed de natuur op mijzelf heeft. Zo ga ik zelf ook graag naar de natuur om even mijn gedachten leeg te maken. En ervaar ik dat ik dat ik tot rust kan komen. Eigenlijk is het voor mij logisch om even naar de natuur toe gaan. En heb ik dat op mijn eigen wijze vorm kunnen geven.  Omdat ik ook van andere achtergrond en ervaringen gebruik maak.

Je hebt al ervaring opgedaan met coaching in de natuur. Wat voor soort ervaringen heb je hiermee?

Wat erg fijn is, is te merken dat mensen relatief makkelijk bij hun gevoelsleven komen. Wat daarbij helpt is dat ik daarbij ook uitnodig om eerst goed contact met zichzelf te maken door bijvoorbeeld een inleidend meditatief wandelingetje of stiltewandelingetje te maken. Dat creëert mogelijkheden om dicht bij het eigen gevoel te komen. Dat is ook waar het vaak om gaat bij coaching. Dus daar heb ik prachtige ervaringen mee.

Wat breng jij in als jij coacht?

Wat voor mij het aller belangrijkste is, is dat iemand die coacht vanuit zichzelf, zijn eigen authenticiteit werkt. Maar dat betekent ook iemand die zelf kennis heeft en zelf veel aan persoonlijke ontwikkeling heeft gedaan. Dat heb ik zelf ook gedaan, waardoor ik als coach ook alles wat er voorbij komt aan gedachten, emoties en gevoelens er kan laten zijn. Dat dit allemaal welkom is. En dat ik daarmee ook vanuit een bepaalde rust coach. Deze rust en vertrouwen breng ik met mij mee. Door mijn eigen open houding en niet veroordelende houding. Dat is volgens mij waarmee coaching valt of staat. Het mens zijn.

Wat bedoel je met dat alles er kan zijn?

Tijdens een coachsessie kom ik vaak tegen dat mensen tegen bepaalde emoties aan lopen waar pijn, angst of verdriet komt kijken. Niet iedereen is gewend en voelt de mogelijkheid om daar ook over te spreken. Een goed coaching traject vraagt ook om kwetsbaar durven zijn van de persoon die gecoacht wordt. En dat je daarmee ook een stukje bij jezelf komt wat je normaal niet zo aan de oppervlakte brengt. Ik vind het belangrijk dat mensen daar juist wel bij kunnen komen. En dus ook de emoties en gevoelens waar zij minder mee vertrouwd zijn een plek kunnen geven. En daarmee leren omgaan. En zich niet meer tegen laten houden door angst of bijvoorbeeld (oude) pijn maar daar doorheen bewegen.

Je gaf aan dat je in de natuur coacht. Wat voor reacties heb je daarop bijvoorbeeld teruggekregen?

Ja, heel erg positief. En dat vind ik ook leuk om te horen. Dat het mij heel moeiteloos en natuurlijk afgaat. En dat het op mijn lijf geschreven is. Dat vind ik mooi. Want het moeiteloze wat zij ervaren bij mij is hoe het voor een coach volgens mij ook moet voelen. Dat het moeiteloos gaat. Want op het moment dat ik het gevoel heb dat ik zelf hard moet werken dan zit ik niet op de juiste weg. Gelukkig kan ik het dan bij mijzelf aanvoelen. Dan kan ik voorkomen dat ik bijvoorbeeld in de valkuil van mee willen helpen stap. Maar op het moment dat het moeiteloos gaat, dan coach ik in het moment en vanuit rust. De vragen die ik stel dat komt allemaal intuïtief. Dat zijn mooie complimenten dat het ook zo aanvoelt voor een ander. De kracht van de stilte en de natuur is bovendien enorm.

Dat klinkt mooi. Een verhelderende vraag daarop.
Wat bedoel je met valkuil van mee willen helpen? 

Wat ik eigenlijk bedoel daarmee is als ik iets herken, of ik heb ergens een gedachten over. Dat ik daar niets mee doe. Steeds weer terug keren naar het moment en mijn eigen gevoelens en gedachten laat gaan. Zodat ik open blijf staan. Soms zegt iemand iets en kan er een gedachten opkomen wat er toe zou kunnen leiden dat ik zou kunnen gaan adviseren. Dat is iets wat een coach naar mijn idee niet zou moeten doen. Want de persoon die gecoacht wordt heeft zijn eigen wijsheden en dit draagt hij of zij met zich mee. En vind zelf oplossingen. Ja een coach moet neutraliteit kunnen bewaren en het ontwikkelingsproces faciliteren.

Dat klinkt alsof je heldere gedachten hebt over wat een coach wel of niet zou moeten zijn. Ik kan mijn voorstellen dat iemand wel om advies vraagt. Wat doe je dan?

Voor mij gaat het om welke obstakels in hun leven zij zelf te overwinnen hebben. Pas als we richting oplossingen gaan, dan kan adviseren soms prima zijn. Maar dan is het een bewuste keuze, iemand is dan al lang zelf op weg met stappen die tot de gewenste verandering leiden.

Het gaat erom dat de persoon die ik coach naar een niveau gebracht wordt, waar hij of zij mee verder kan. Iemand alleen blijft vaak in dezelfde cirkels denken. Daar wil je iemand uit halen. Het mooie daarvan is dat mijn houding is dat ik het niet hoef te snappen. Daardoor stel ik vragen en vul niets in. Dit doe ik ook als ik iemand met lichaamstaal zie weg bewegen van een bepaald gevoel of een gedachte die naar de voorgrond wil komen. Ik gebruik daar mijn eigen intuïtie ook voor.

Je hebt een achtergrond in hotellerie, sales, HR, voeding en nu coaching. Dat is een niet vanzelfsprekend pad. Hoe is dit pad tot stand gekomen?

Dit is een hele interessante vraag. Een vraag waar ik nog uren lang zou kunnen kletsen. Maar wat in mij opkomt is; in het leven ben je constant in ontwikkeling. Ja, stapje bij stapje kom ik steeds meer terecht op mijn eigen weg en bij mijzelf. Wat altijd wel een rode draad is geweest is het werken met mensen. De nieuwsgierigheid naar mensen en wat hen beweegt, vandaar ook een HR achtergrond, werving en selectie en een stukje welzijn van mensen. Zo ben ik ook bij voeding terecht gekomen en de yoga. En dat heeft ook alles met gezondheid en welzijn te maken. De yoga leefstijl pas ik nu ook bij het coachen toe.

Als ik nu een aantal mensen vanuit jouw jeugdtijd zou vertellen. Ryanne werkt als natuurcoach. Wat zou dan hun reactie zijn?

Nou, dat zou een aantal misschien niet geloven. Dat is ook iets moois. Wat dat betreft heb ik zelf ook een lange weg afgelegd om te komen waar ik nu ben. Ja, eigenlijk is dat prachtig. Alles wat je meemaakt bied kansen om je bewustzijn te vergroten. Maar elke dag is een dag waarop je weer een ander mens bent dan gisteren. Zeker als je veel aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. Elke dag meer ontspanning en geluk ervaren.

Vind je het leuk om een keer een kennismakingssessie met mij te plannen? Neem dan gerust contact op. Mail naar Ryanne@toekomstnatuurlijk.nl voor een afspraak of bel via 06-50612258