Aubergine – Baba Ganoush (recept)

Recept voor Baba Ganoush (een spread van aubergine)

Wat doe je als je geen echte fan van aubergine bent, maar wel wilt afwisselen met verschillende soorten groente zoals de aubergine? Probeer dan eens een andere bereidingswijze. Dit kan er echt voor zorgen dat aubergine je ineens heel anders smaakt! Zelf vind ik aubergines vooral lekker als ze verwerkt zijn in een ratatouille of van de grill. Ook de smaak van een ‘Baba Ganoush’ vind ik erg lekker. Lees hieronder hoe je dit laatste maakt.

Bereiding
Verwarm een oven voor op 200 graden en zet deze op de grillstand.
Prik rondom wat gaten in de aubergines en leg deze in de voorverwarmde oven.
•  Leg er ook wat knoflookteentjes bij in de schil. Let op, deze gaan erg hard in een hete oven.
Draai de aubergines af en toe om. Je zult zien dat de aubergines steeds donkerder van kleur worden. Dat is niet erg, de schil gaat er toch af.
Haal de knoflookteentjes uit de oven zodra ze bruin worden. Je kunt ze dan zo uit de schil duwen.
Als de aubergines bijna zwart zijn kun je ze uit de oven halen en laten afkoelen. Als ze een beetje zijn afgekoeld kun je makkelijk de schil eraf halen. Je zult zien dat de aubergine heel zacht is.
Snijd de aubergine in blokjes en doe deze met de knoflookteentjes, de tahinpasta, de olie, de zout, peper en de citroensap in een keukenmachine of kom of vijzel. Hak of vijzel alles tot een mooie smeerbare spread.
Neem daarvoor ongeveer 2 eetlepels tahin en naar smaak 2 tot 6 tenen knoflook.

Ingrediënten
2 Aubergines
6 teentjes Knoflook
Scheutje Olijfolie
2 eetlepels Tahinpasta (zie hieronder)
Sap van een halve citroen
Peper en zout

aubergine

Deze baba ganoush is heerlijk ‘hartig” op een boterham. Je kunt het ook goed als dipsaus gebruiken.

Voor de Tahin (sesampasta)
Tahin is een pasta op basis van sesamzaad. Je kunt het, bijvoorbeeld net als pindakaas op een boterham smeren, maar je kunt er ook heerlijke spreads mee maken zoals humus gemaakt van kikkererwten of baba ganoush gemaakt van aubergine. Het is heel eenvoudig om zelf te maken.

Bereiding
Rooster de sesamzaadjes op een platte ovenschaal of in een koekenpan. Let op, als je even niet oplet verbranden de kleine zaadjes heel plotseling. Blijf er dus bij en schud ze regelmatig om. Als ze lichtbruin zijn gekleurd, gooi ze dan over in een andere schaal en laat ze afkoelen. Vijzel of vermaal ze vervolgens en vermeng het met de andere ingrediënten tot een pasta. Doe de pasta in een potje en doe er een dun laagje olie op. dit sluit de pasta mooi af zodat het langer goed blijft.

Ingrediënten
300 gr Sesamzaad
Scheutje olijfolie
Sap van een halve citroen
Zout

Wil jij je eetpatroon ook wel eens onder de loep nemen? Of wil je meer weten over de leuke workshops fitter door voeding? Neem dan gerust contact op.